Koku Kaybı Neden Olur?

0
125

Koku kaybı, basit rahatsızlık olmayıp ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Soğuk algınlığı, alerji ve kronik hastalıklar olmadığı takdirde, doktor muayenesi gerekli olur. Covid – 19 pandemisinde enfeksiyon bulaşan insanların, koku ve tat alma duyularında bozulmalar olmaktadır.

Hastalarda, çoğunlukla şiddetli koku kaybı ile birlikte tat alma duyusunda bozulmalar görülmektedir.

Covid – 19 Koku Kaybının Belirtileri

Koku kaybı belirtileri ile tat alma arasında ortak bağlantı bulunur. Koku ve tat alma duyularında görülen eksiklik, bozukluk ve yetersizlik durumlarını, dikkate almak gerekir. Koku duyusunda görülen sorunlar, yiyecek ve içeceklerin tadının hissedilmesine engel olur. İnsanların dil yapısında acı, tatlı, ekşi, ve tuzlu olmak üzere toplam 4 tane tat alma bölümü bulunur. Koku ya da tat bozukluğu olan hastaların, önceden beğendikleri kokular veya tatlar sıkıntı verebilir.

Covid – 19 Koku Kaybının Nedenleri?

Koku kaybının nedenleri olarak covid – 19, ilaç, grip, alerji, yaşlanma, sigara, tükürük bezi, soğuk algınlığı, sinüs enfeksiyonu, demans, alzheimer, çürük diş ve kuru ağız gibi sorunlar olabilmektedir.

İleri yaşlarda, koku ve tat alma hücrelerinde azalmalar olmaktadır. Depresyon, aşırı kilo kaybı ve yetersiz beslenme gibi sebeplerden dolayı, koku ve tat alma duyusunda bozulmalar görülebilir.

Covid – 19 Koku Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?

Koku kaybı tedavisi yaş, genel sağlık durumu, tıbbi geçmiş ve duyu eksikliğinin derecesi ile belirlenir. Koku ya da tat alma eksikliği ve bozukluğu gibi, durumlara sebep olan hastalıklar belirlenerek tedaviye başlanır.

Koku ya da tat alma eksikliği, bozukluğu veya yetersizliği durumlarında hastanın burun eti olursa, alınması ve burun deliklerinin havalandırılması gerekir. Koku alma egzersizleri ile koku hücreleri uyarılır. Düzenli olarak, koku rehabilitasyon çalışmalarına devam etmek gerekir. Terapilerin sayesinde, beyinde bulunan koku merkezinin aktif olması hedeflenir.

Covid – 19 Koku Kaybı Ne Zaman İyileşir?

Covid – 19 hastalarında koku kaybı ile ilgili sorunlarda, tam olarak iyileşme ya da kısmi şekilde kalıcı olma gibi durumlar görülebilmektedir. Yaklaşık olarak 10 gün sonra, hastalar olumlu veya olumsuz sonuçlar alırlar. Koku duyusunun bozulması ile günlük yaşam olumsuz olarak etkilenmektedir.

Covid – 19 Koku Kaybı Rehabilitasyonu

İnsan vücudunun en önemli algıları arasında bulunan, koku ve tat duyuları kaliteli yaşam için çok önemlidir. Doğuştan veya sonradan ortaya çıkan rahatsızlıklar sonucunda, koku kaybı ya da tat duyusundaki eksiklikler terapiler ile telafi edilebilmektedir.

Koku Alma Kaybına Ne İyi Gelir?

Anosmi (koku alamamak) hastalığında, bitkisel bir tedavi yoktur. Koku egzersizleri yapılabilir. Hastaya koku alamadığı zamanlarda limon, taze nane, ve kahve gibi bitkilerin koklatılması faydalı olabilmektedir.

Cevap Ver

Please enter your comment!
Please enter your name here