Şeker hastalığı, uzun dönemde gözde ciddi hasarlara yol açmakta ve vaktinde tedavi edilmediği takdirde körlükle sonuçlanmaktadır.
Şeker Hastalığı Gözü Nasıl Etkiler?
Şeker hastalığı gözü üç şekilde etkilemektedir.
Şeker hastalarında en çok, sarı noktadaki damarların duvar yapısının bozulması ile oluşan sızıntılar ve sarı nokta ödemi görülmektedir. Su toplanması sonucunda görme azalır. Genellikle, tedavisi göz içi enjek siyonları ile yapılır.
Şeker hastalarında ikinci olarak, retina damarlarının tıkanması ve kanamalar görülmesidir. Bu sorunlar, erken dönemde görme kaybı yaratmaz ve görme bozulduğunda, tedavi için geç kalınabilir. Bundan dolayı şeker hastalarının, her yıl bir kez göz muayenesi olmaları gerekir. Kanama başlarsa, bu süre kısaltılır. Kanamalar belli bir düzeye geldiğinde, bu kanamaya yatkın damarlarının oluşumuna engel olmak için retinada lazer ile yanıklar yapılır. Lazer zamanında yapıldığında hastanın görmesi kurtarılır. Genellikle geç dönemde yapılan lazer yetersiz olmaktadır. Lazer geç kalmadan dolayı başarısız olursa, göz içindeki kanın temizlenmesi için vitrektomi ameliyatı yapılır.
Şeker hastalarında üçüncü olarak, sarı noktada oluşan damar tıkanıklıkları görülmektedir. Bu duruma, iskemik makülopati adı verilir ve tedavide genellikle başarı sağlanamaz. Bundan dolayı, kan şekerinin iyi kontrol edilmesi ve etkin endokrin takibi ile gözlerde bu durumun oluşmasını önlemek gerekir.
Retina Damar Tıkanıkları
Retina, vücudun en fazla kan ihtiyacı duyulan dokularındandır. Kanın bir kısmı, görme sinirinden gelen atar damar ve toplardamarlar vasıtası ile sağlanmaktadır. Hipertansiyon, pıhtılaşma hastalıkları, damar sertliği ve birçok sistemik hastalık, retina atar damar veya toplardamar tıkanıklıkları ile ortaya çıkar.
Atar damar tıkanıklığı, genellikle hızlı gelişir ve görme bir anda kaybolur. Tedavi başlaması için, süre 1 saat kadardır. Birçok hasta bu süre içinde, doktora ulaşamaz ve görme kaybı yaşar.
Bu tür tıkanıkların uyarıcı belirtisi, zamanla ortaya çıkan ve 1 dakikadan kısa süren görme alanının, alt veya üst yarısının kararmasıdır. Transient iskemi atak denen bu durumun anlaşılması için, hastanın ayrıntılı nörolojik ve dahiliye kontrolü şarttır. İleride damar tıkanıklarının olmaması için, kan sulandırıcı ilaçlar verilir. Toplardamar tıkanıklıkları daha çok görülür, daha yavaş gelişir ve hastalarda tam bir kapanma olmadan görme yavaş bozulur. Böyle durumlarda göz anjiyosu çekilir, ilaç ve lazer tedavileri yapılır.
Genetik ve İrsi Retina Hastalıkları
Retinayı etkileyen yüzlerce hastalık vardır. Hastalıkların en çok görüleni, tavukkarası olarak bilinen gece körlüğüdür. Gece körlüğü ile başlayan bozulmalar, gündüz görme bozulması ile devam edebilmektedir. Genellikle, hastanın ailesinde aynı hastalığı olan kişiler vardır. Hastanın zaman içindeki durumu hakkında, bu kişiler iyi bir örnek olurlar.
Şeker hastalığı Göze Ne Tür Hasar Veriyor?
Şeker hastalığı katarakt gelişimini hızlandırır, göz tansiyonu ve göz kaslarında felce neden olabilmektedir. Hasarın derecesi, göz hareketlerini sağlayan sinirlerdeki duruma bağlı olarak değişir. Hastanın gözü kayarsa, çift görmeye başlar. Diyabet kontrol altına alınırsa, birkaç ay içinde göz kayması kendiliğinden düzelebilmektedir.