Tip 2 Diyabet Nasıl Kurtulurum?

0
66

Tip 2 diyabet, çok sık görülmekte ve hastaların % 90’ını oluşturmaktadır. Bu hastalık, genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak gelişmektedir. Genellikle, 40 yaş ve üzerinde görülür. Tip 2 diyabet hastalığında, uygulanan ilaç tedavisinin yanında düzenli bir diyet, sağlıklı beslenme ve günlük egzersizler de önem taşır. Hastalığın ilerleyişi için her ne kadar önlem alınsa da, maalesef bazı durumlarda yetersiz kalmakta ve cerrahi işlem gerekli olabilmektedir.

Diyabet Nedir?

Pankreas, vücudumuzun en önemli organlarından biridir. İnsülin ve glukagon adında iki salgısı bulunur. Bu salgılar, kan şekeri düzeyinin dengesini sağlar. Pankreasın, yetecek kadar insülin hormonu salgılayamaması veya hiç salgılamamasından dolayı diyabet oluşur. Sağlıklı bir insanın kan glukoz düzeyi, 70-100 mg/dl aralığında olur. Bu aralığın üzerinde olması, diyabet hastalığının göstergesi olabilmektedir.

Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

Diyabetin birçok belirtisi vardır. Kişilerin yaşam tarzı, beslenmesi ve genetik özelliklerine göre değişiklik gösterir. Aşırı yemek yeme ve doymama hissi, ağızda kuruluk, aşırı su içme ve sık idrara çıkma en yaygın diyabet belirtileridir. Ayrıca kilo kaybı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik hali, halsizlik ve yorgunluk hissi, ciltte kuruluk ve kaşıntı, vücutta bulunan yaraların geç iyileşmesi, sık olarak idrar yolu enfeksiyonu, el ve ayaklarda uyuşukluk, bulanık görme ve dilde kuruluk gibi birçok belirtileri vardır.

Tip 2 Diyabet Nedir?

Diyabet hastalarının, % 90’ı tip 2 diyabet hastasıdır. Vücuttaki hücrelerin, kandaki şeker (glikoz) düzeyini belirleyen insülin hormonuna karşı duyarsızlaşması sonucunda oluşur. Bu hastalığın olduğu, çoğu kişilerde diyabet belirtileri görülmeyebilir. Hastalığın sessiz ilerlemesi sonucunda, organ ve damar hasarı olabilmektedir. Aşırı kilolu ve hareketsiz yaşamı olan, 40 yaş üstü kişilerde daha çok görülür.

Tip 2 Diyabet Tanısı Nasıl Konur?

Tip 2 diyabet tanısı, hastanın bilgileri ve kan testleri ile ortaya çıkar. Açlık kan şekeri, 125 mg/dl’nin üzerinde ve herhangi bir zaman ölçülen kan glikoz seviyesi 200 mg/dl’ nin üzerinde ise oral glikoz tolerans testinde glikoz yüklenmesinde de 2. saatte, 200 mg/dl’ nin üzerinde olduğunda Tip 2 diyabet tanısı konur.

Tip 2 Diyabetten Kurtulmak Mümkün Mü?

Diyabetten kurtulmanın, mümkün olup olmadığını hastalar merak ederler. Günümüzde gelişmekte olan tedavi yöntemleri, ilaçlar, bilim insanlarının araştırmaları ve doktorların başarılarına bakılınca elbette mümkündür. Klasik tedavi yöntemleri ile kesin bir iyileşme söz konusu olmamaktadır. Cerrahi tedavi, devreye girdiğinde kesin çözüm olabilmektedir. Diyabet cerrahi uygulamalarına bakıldığında, Tip 2 diyabetten kurtulmanın en kolay yolu, cerrahi tedavi olarak görülmektedir.

Tip 2 Diyabetin Tedavisinde Cerrahi Seçenek Nedir?

Tip 2 diyabet çok görülen bir hastalık olup, seyri de zor olan ve ilerledikçe kötü sonuçları ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalara uygun olan diyetlerin uygulanması, düzenli egzersizler yapılması ve ilaçların düzenli kullanılmasına rağmen, bu tedavi yöntemleri yetersiz kalmaktadır. Hastalık ilerleyince kalp-damar rahatsızlıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları, felç, görme kaybı, el ve ayaklarda rahatsızlık gibi birçok problem ortaya çıkar. Tip 2 diyabet hastaları bu sorunları yaşamadan önce, cerrahi tedavi gerçekleştirilince kesin çözüm olabilmektedir.

Tip 2 Diyabet Kilo Verince Geçer Mi?

Belirli bir kalori kısıtlaması ve fiziksel aktivite yaparak, 15 kilo kadar kilo kaybeden fazla kilolu ya da obez diyabetlilerde kanda şeker, insülin ve HbA1c seviyeleri tamamen normalleşmektedir.

 

Cevap Ver

Please enter your comment!
Please enter your name here