Şeker hastalığı kontrol altına alınmadığı takdirde, ciddi görme sorunlarına ve ağrılı göz tansiyonu yükselmesine neden olur. Ani kan şekeri yükselmeleri, gözün sinir tabakasını zedeleyerek diyabetik retinopati hastalığına sebep olabilir. Retinopati ise, erken tedavi edilmediği takdirde ciddi görme kayıplarına yol açmaktadır.
Şeker hastalığına bağlı retinopatide, lazer tedavisi en etkili yöntemdir. Lazer tedavisi, iki yıl içerisinde görme kaybını önemli oranda azaltır.
Yüksek kan basıncı ve artmış kan yağlarının kontrol edilmesi önemlidir.
Şeker hastalığının süresi uzadıkça, gözde hasar yapma riski artmaktadır. Şeker hastalığı iyi kontrol edilemeyen hastalar, risk taşırlar. Hipertansiyon, hamilelik ve böbrek hastalığının bulunması, şeker hastalarının kötü yönde etkilenmesine neden olmaktadır.
Geçmişten günümüze kadar Şeker hastalığına bağlı retina tabakasındaki hasar için, göze en çok lazer tedavisi uygulanırdı. Günümüzde ise, göz içi ilaç enjeksiyonları daha çok uygulanmaktadır.
Şeker hastalığında lazer tedavisi için erken başvuru yapmak, tedavinin başarı oranını artırmaktadır. Şeker hastalığında lazer tedavisi ile göz içerisinde kanama, glokom ve ödem oluşumu gibi komplikasyonların gelişmesini engellemeye çalışılır. Makula ödemini gidermek için yapılan lazer tedavilerinde, yeniden tedavi gerekli olabilmektedir. Lazer tedavisi ile hastaların, görmelerinin azalmasını durdurmak mümkün olabilmektedir.
Şeker hastası olan kişilerin gözlerinde, normal olmayan damarlar oluşabilmektedir. Bunlar göz içerisinde kanadığında, glokoma yol açarak körlüğe sebep olurlar. Şeker hastalığında lazer tedavisi, glokom ve göz içerisine olabilecek bir kanama riskini etkin bir şekilde azaltır.
Şeker hastalığında lazer tedavisi uygulamasında, çevre retinaya yoğun lazer tedavisi yapıldığı için, tedaviden sonra görmede azalma olabilir ama çoğunlukla bir süre sonra eski düzeyine döner. Görme alanında daralma, renkli görme ve karanlık uyumu da kötüleşebilir.
Göz içerisine kanama olduğunda, belli bir süre sonra açılmaz ise vitrektomi ameliyatı yapılarak, göz içerisindeki kanamaya yol açan yapılar temizlenir. Ameliyat sonrası elde edilen görme durumu, şeker hastalığının retina ve görme sinirinde oluşturduğu hasara göre değişir.
Günümüzde cerrahi aletlerin teknolojik olarak gelişmesinden dolayı, ameliyatlarda elde edilen başarılar da artmaktadır.