Tip-2 diyabet hastalığının kesin tedavisine, en uygun olan seçenek bağırsak ameliyatıdır. Uluslar arası diyabet kılavuzlarına göre, vücut kitle indeksi 30’un üstünde olan Tip-2 şeker hastalarının, bu ameliyatlar için uygun olduğu bilinmektedir. Bu kriterlere uygun olan hastaların, değişik nedenlerden dolayı %1’den az kısmı ameliyat ile tedavi olmaktadır.
Bu ameliyatların diyabet hastaları için çok önemli olduğunun, birçok insan farkında bile değildir. Bu ameliyatların karşısında bulunan en önemli engel, şişmanlık ile ilgili düşüncelerdir. Ne yazık ki, halkın büyük çoğunluğu bu ameliyatların estetik ameliyat olduğuna inanmakta ve birçok hekim de aynı şekilde düşünmektedir.
Diyabet Nedir?
Diyabet, kişilerin kan şekerinin aşırı yüksek olması durumudur. Tip-1 genellikle çocukluk yaşında başlamasına rağmen, herhangi bir yaşta da görülebilmektedir. Diyet ve yaşam tarzı ile alakası yoktur. Tip-2 diyabet çok daha yaygın olarak görülür. Çoğunlukla yetişkinlerde görülür ve obezite ile ilişkili olabilmektedir. Diyabetin gelişmesi durumunda, ciddi bir hastalık haline gelir ve hastaların yarısından fazlası kullandıkları şeker hapları, insulin iğneleri ve sıkı diyete rağmen kan şekerlerini kontrol altına almakta zorlanırlar. Hastalık ilerlemesi durumunda böbrek yetmezliği, körlük, kalp hastalığı gibi ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Yetişkin bireylerde, görme kaybı ve körlüğün en çok yaygın olma sebebi, Tip-2 şeker hastalığıdır.
Tip-2 Diyabet Tedavisinde Son Gelişmeler
Mide veya bağırsağın değişime uğradığı bu ameliyatlar ile sadece kilo verilmesine yardımcı olunmaz, aynı zamanda insulin üretimini düzenleyen bağırsak hormonları da değiştirilir. Bu sayede, Tip-2 diyabetin de düzelmesi sağlanır. Ameliyat olan Tip-2 diyabetlilerin %60’dan fazlası, tam olarak iyileşerek diyabetsiz hayatını yaşarken geriye kalan, %40’lık bir oranda ise büyük bir iyileşme kaydedilmektedir. Bilim insanları, daha iyi ve daha etkili tedavi yöntemlerini araştırmaktadır. Yan etkileri ve riskleri daha düşük olan ameliyatlar ile iyileşme oranları artış göstermektedir. Bundan dolayı, Tip-2 şeker hastalığının tedavisinde insulinin keşfinden sonraki en önemli buluşun, diyabet ameliyatları olduğunu düşünülmektedir.
Ameliyat Şeker Hastalığını Nasıl Düzeltir?
Tip-2 şeker hastalığı için yapılan ameliyatlara, metabolik cerrahi adı verilmektedir ve her hastanın tıbbi özelliklerine uygun olan birçok ameliyat seçeneği bulunur. Bu ameliyatlarda, midenin küçültülmesi ve ince bağırsaklarda yer değiştirme işlemi yapılır. Bundan dolayı, acıkma hissi azalır ve daha fazla tokluk hissi oluşur. İnsulinin vucut tarafından etkili şekilde kullanılabilmesi için bağırsak hormonları devreye girer. Safra asitleri ve bağırsak florasındaki değişiklikler, kan şekerinin düzelmesini sağlar. Diyet ve ilaçlara cevap vermeyen Tip-2 şeker hastalarına, bu ameliyatların bir tedavi seçeneği olarak sunulması gerekir.