Şeker hastalığı, çok ciddi olan ve yaşam boyu devam eden bir rahatsızlıktır.
Şeker hastalarının yaşam süreçlerinde, bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Hastalık ilerledikçe, vücudun bazı organlarında tahribatlar ortaya çıkmaktadır.
Gözlerin Hasar Görmesi
Şeker hastalarında, diyabete bağlı olarak, geçici ya da ilerleyici göz hastalıkları sorunları olmaktadır. Bu sorunlar, kan şekerindeki değişikliğe bağlı gözlük numarası değişikliği, göz merceği, ağ tabaka, görme siniri, göz çukuru, görme organımızın çeşitli yönlere hareketini sağlayan, kasların etkilenmesi şeklinde olabilir. Diyabetik hastalarda, basit bir gözlük numarası farklılığından, ciddi görme azlığına kadar, çeşitli sorunlara sebep olabilirler.
Diyabet tanısı konulan hasta, göz muayenesinden geçirilmelidir. Beş yıldan daha uzun zaman, Tip 1 ve Tip 2 diyabeti olanlar yılda en az bir kere kontrol olmalıdır.
Böbreklerin Hasar Görmesi
Şeker hastalarında, yüksek kan şekeri seviyesi, böbrek hastalığının gelişmesine yol açar. Kan şekerini yüksek olarak süzme baskısı, böbreklere hasar verir ve sonunda böbrekler, kana protein kaçırmaya başlar. Bunun sonucunda, böbrek hastalığı oluşur. Yüksek tansiyon riski artar. Bazı şeker hastalarında, mesane sorunu olabilir. Mesaneye giden sinirler, yanlış işleyerek, aşırı aktif mesane denilen spazmlara sebep olabilir.
Küçük Kan Damarlarının Hasar Görmesi
Şeker hastalığı, ellere, ayaklara, deriye ve vücudun diğer bölgelerine kan taşıyan küçük damarlarda, hasar meydana getirir. Yüksek kan şekeri küçük kan damarlarını zayıflatabilir. Ayrıca yüksek kan şekeri, alyuvarların esneklik kaybetmesine sebep olur ve bu hücreler, içlerinden geçtikleri çok küçük kan damarlarına, zarar verir. Bunun sonucunda zayıflayan ve hasara uğrayan damar, zamanla çatlar.
Sinirlerin Hasar Görmesi
Şeker hastalığı, sinir hücrelerine zarar verebilir. Kan şekeri yüksek olduğunda, sinir hücreleri şişer ve bozulma başlar. Bazı sinirlerin hasar görmesi, ayaklar ve bacakların aşağı kısımlarında karıncalanma, uyuşma, sızı, yanma ve his kaybına sebep olur. Nöropati semptomları, zamanla ortaya çıkıp kaybolurlar.
Damar Sertliği ve Kalp Hastalığı
Şeker hastalığı, damar sertliği gelişmesini hızlandırmakta ve koroner damar hastalığının, ortaya çıkma sıklığını artırmaktadır. Ateoskleroza bağlı olarak, ortaya çıkabilecek diğer büyük hastalıkların oluşması, riskini de artırır. Çok yüksek kan şekeri, kan yağı yüksekliği ve şişmanlık gibi faktörler, kalp ve damar hastalıkları oluşumunu hızlandırır.
Şeker hastalığı, kalbi çevreleyen damarlarla kollara, bacaklara ve kalbe kan taşıyan damarlara, hasar verebilir. Damarların iç yüzünde gelişen hasar, esneklik kaybına sebep olur. Kandaki kolestrol, hasar gören yerlerde tutulur ve zamanla tıkanır.
Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?
Şeker hastalığının tedavisinde, insülin ile birlikte şeker ilaçları kullanılır.
Kan şekeri yüksekliğinin çok ciddi sağlık sorunlarını tetitkliyebileceğini öğrendim.Makaleyi hazırlayan ve sunan Sayın doktorumuza teşekkürler.