Şeker Hastalığı Hangi Organımızın Hastalığıdır?

0
831
şeker hastalığı hangi organımızın hastalığıdır

Şeker hastalığı, pankreas organına bağlı olarak gelişen ve kronik olan bir hastalıktır.

Açlık kan şekerinin, 70-100 mg/dl aralığında olması gerekir. Kan şeker seviyesi bu değerlerin üzerine çıkarsa, şeker hastalığını işaret eder.

Diyabet hastalığının, birçok türü vardır. Hastalarda en çok tip 2 diyabet görülmektedir. Tip 2 şeker hastalığında, pankreasta insülin üretimi olur. Ancak, insülin hormonunu salgılayan reseptörler çalışmaz. Kan şekeri seviyesi, insülin tarafından dokulara taşınamadığı için, normal değerlerin üzerinde çıkar. Bunun sonucunda, ağız kuruması, kilo kaybı, aşırı su içme ve çok yemek yeme gibi belirtiler ile  diyabet ortaya çıkar.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Nedir?

Şeker hastalığı, temelde iki faktör ile oluşur.

  1. İnsülin hormonu yetersizliği; vücut yeterince insülin üretemez.
  2. İnsülin hormonuna direnç; Vücutta yeterli insülin bulunur, ancak dokularda bu insüline karşı direnç olur.

Şeker Hastalığı Çeşitleri Nelerdir? 

  • Tip 1 diyabet (insüline bağımlı diyabet); Genel olarak çocukluk döneminde ortaya çıkar. Pankreasta, insülin üretiminin yetersiz olmasından, veya insülin üretiminin hiç olmamasından kaynaklanan ve dışarıdan insülin alınmasını zorunlu hale getiren, şeker hastalığı türüdür.
  • Tip 2 diyabet; Hücrelerin, kan şekeri değerlerini ayarlayan insülin hormonuna karşı duyarsız kalmasından dolayı, görülen şeker hastalığı türüdür.
  • LADA diyabet; Genel olarak ileri yaşlarda görülmektedir. Tip 1 diyabet benzeri insüline bağımlı olan, bir diyabet hastalığı türüdür.
  • MODY diyabet; Erken yaşlarda görülür. Tip 2 diyabet benzeri, bir hastalık türüdür.
  • Gestasyonel diyabet; Hamilelik esnasında görülen diyabet hastalığıdır.

Şeker hastalığının, en çok karşılaşılan çeşitleri, Tip 1 ve Tip 2 diyabettir.

Şeker Hastalığı Belirtileri

Şeker hastalığı insanlarda en fazla, çok yemek yeme ve doymama hissi, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi, sık olarak idrara çıkma, aşırı su içme isteği gibi, belirtilerle görülür. Halsizlik ve yorgunluk hissi, bulanık görme, hızlı bir şekilde kilo verme, yaraların geç iyileşmesi, ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, ciltte kuruluk ve kaşıntı, ağızda aseton benzeri koku oluşması gibi belirtiler ile de, kendini gösterir.

Şeker Hastalığı Zararları

Şeker hastalığı, körlük ve böbrek yetmezliğinin sebeplerinden birisidir. Kalp krizi ve felç geçirme riski, ihtimalini ciddi olarak artırmaktadır. Şeker hastalığı, ruh sağlığını da etkiler.

Şeker Hastalığı İlk Nerelere Vurur?

Kan şekeri seviyelerinin yükselmesi sinir hasarına yol açmaktadır. Periferal nöropati hastalarının  ellerinde, ayaklarında ve ciltte karıncalanma, ağrı ve uyuşma görülür. Güçsüzlük hissedilir.