Şeker hastalığı tedavi yöntemleri, şeker hastalığı derecesine göre farklı olarak değişiklik göstermektedir.
Tip 1 şeker hastalığı olan kişilerde, insülin ile birlikte tıbbi beslenme tedavisi öncelikle başlatılır.
Şeker hastalığı derecesi yüksek değerlerde olursa, nöropati, nefropati ve retinopati gibi, birçok sağlık sorununa yol açmaktadır. Kan şekeri ve idrar kontrollerinin düzenli olarak yapılması çok önemlidir.
Şeker Hastalığı Derecesi ve Şeker Tanısı
Şeker hastalığı derecesi ve diyabet tanısı için, açlık kan şekeri ölçümü ile şeker yükleme testi yapılır.
Sağlıklı insanlarda, açlık kan şekeri seviyesi 70-100 mg/dl değerleri, arasında olur. Açlık kan şekeri değeri, 126 mg/dl üzerinde olduğunda, diyabet tanısı konur. Değerler 100-126 mg/dl arasında olursa, hastaya test uygulanarak, tokluk kan şekeri araştırılır. Yemekten 2 saat sonra, kan şekerinin ölçülmesinde kan glukoz seviyesi 200 mg/dl üzerinde olursa, diyabet olduğunu gösterir. 140-199 mg/dl aralığında olursa, gizli şeker hastalığı olduğunu gösterir. Bunların yanında, yaklaşık 3 aylık kan şekerini gösteren HbA1c testinin, % 7 ‘den yüksek olması, diyabet tanısını ortaya çıkartır.
Açlık Kan Şekeri Testi Nedir?
Açlık kan şekeri testi, 8-12 saat açlık sonrası damardan alınan, kan örneğinde bulunan şeker miktarına bakılarak, yapılan bir ölçümdür. Test sonucunda, kandaki şeker değeri 126 mg/dl ya da üstünde çıkarsa, başka bir gün test yapıldığında aynı sonuçlar alınırsa, hastaya diyabet teşhisi konulur.
Tokluk Kan Şekeri Testi Nedir?
Tokluk kan şekeri testi, gıda alındıktan 2 saat sonra, damardan alınan kan örneğindeki şeker seviyesine, bakılan bir testtir. Tokluk testi de, açlık kan şekeri gibi, diyabet teşhisi konulması için çok önemlidir.
Diyabet şüphesi olan hastalara, açlık ve tokluk kan testleri yapılmaktadır.
- saat tokluk kan şekeri 140 mg/dl, ve altında olursa normal,
- saat tokluk kan şekeri 120 mg/dl, ya da altında olursa, normal olarak değerlendirilir.
Şeker Hastasının Yaşam Tarzı
Şeker hastasının yaşam tarzı, hastalığı olmayan bir kişinin yaşamından farklı değildir. Diyabetli olan kişi, sağlıklı beslenmeli, sigara içmemeli, alkol alımını azaltmalı, düzenli egzersiz yapmalı ve ilaçlarını düzenli olarak kullanmalıdır.
Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?
Şeker hastalığının tedavisinde, günümüzde insülin yanında şeker ilaçları kullanılmaktadır.