Şeker hastalığı göz, böbrek, damar hastalığı ve duyu hissinin kaybolması gibi, birçok olumsuz sonuçlara sebep olmaktadır.
Kanda şeker azaldığı zaman, hücreler besinsiz kalır. Bu duruma, hipoglisemi (şekerin düşmesi) denir.
Kanda şekerin belli bir düzeyin üzerinde seyretmesine ise, hiperglisemi denir. Vücutta bozukluklara yol açar.
Şeker hastalığı sebebi ile, vücutta birçok organın görev yapması zorlaşır. Şeker hastalarının ayaklarında iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar.
Diyabetik ayak, şeker hastalarının ayaklarında iyileşmesi güç yaralar olarak ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalarında, enfeksiyon sonucunda ayakta oluşan bir yara, iltihaplanıp “Diyabetik ayak enfeksiyonu” olarak karşımıza çıkar.
Şeker hastalarının bazılarının, yaşamlarının herhangi bir döneminde, ayağında yara açılabilir. Bu yaralar tedavi edilse bile, ayağın kesilmesine sebep olabilir.
Şeker Hastalığı Ayak Yarası Belirtileri
Şeker hastalığında, vücutta meydana gelen bozulmalardan korunmak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak mümkündür. Bu da şeker seviyesini, koruma altına almak ile olur.
Şeker hastalarının ayaklarında damar bozulmaları, sinir bozulmaları ortaya çıksa bile yara açılmasından yine de korunabilir. Şeker hastalarının ayaklarında yara kendiliğinden açılmaz. Yaranın başlamasına sebep olan bir durum mutlaka vardır. Küçük bir travma, yanık, ayakkabı vurması, cisim batması yarayı başlatır. Bundan dolayı şeker hastası korunabilirse yara açılmasını da engeller.
Şeker Hastalığında Ayak Şişmesi Tedavisi
Şeker hastalığında sık olarak görülen ayak şişmesi bir problemdir. Diyabet değerleri iyi olmadığında, ayakta şişme, uyuşma, karıncalanma ve ödem görülebilir. Şişmeler uzun sürerse ve ve sık olarak ortaya çıkarsa, ciddiye almak gerekir.
Şeker Hastalığı Belirtileri Ayak Yanması
Şeker hastalarında sinirlerin etkilenmesi sonucu ayaklarda yanma olabilir. Ağrı ve ısı algılamasında bozulmalar görülebilir. Buna tıp dilinde diyabetik nöropati denir.
Şeker hastalığında, ayak bakımı ihmal edilmemelidir. Diyabet kontrolü iyi olmadığı takdirde, ayakta yanma, his kaybı, uyuşma ve ağrı ortaya çıkmaktadır.
Şeker Hastalığı Ayak Ağrısı Tedavisi
Şeker hastalarında uzun dönemde sinir, damar yapıları ve bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuzlar nedeniyle, ayaklarda şekil bozukluğu, ayak yarası ve ayak ağrısı oluşabilir. Diyabetik hastalar, hastanede en fazla ayak tedavileri için yatarlar. Ayak ağrılarının tedavisi, uzun zaman alabilir.
Şeker Hastalığı Ayak Uyuşması Tedavisi
Şeker hastalığının sinirlere zarar vermesinden dolayı, ayaklarda ve ayak parmaklarında uyuşma olur. Şeker hastası itinalı davranmazsa, kan şekeri kontrol edilemeyen seviyelere çıkabilir. Kan şekeri, normal seviyenin üzerine çıktığında, sinirlerde hasara sebep olur ve bu hasar düzeltilemez.
Şeker hastalığında, ayak uyuşması sürekli hale gelirse rahatsızlık verdiği gibi, ayaklarda ağrıya ve ısıya karşı duyarsızlığa sebep olur. Bundan dolayı, ayaklarda meydana gelebilecek olan yaralanmalara, dikkat edilmeli ve uygun olan tedavi yapılmalıdır.
Ayak uyuşmasının geçmesi ve dolaşımı düzenlemek için, uyuşan bölgeye masaj yapılır ve uyuşan bölge hareket ettirilir. Giysiler gevşetilerek, el ve ayaklar ısıtılır. Uyuşma fazla olduğunda, bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Diyabetik Ayak Yarası Nasıl Başlar?
Şeker Hastalarının Ayak Yaraları Nasıl İyileşir?