Şeker Hastaları Ne Tür Meyveler Yenmeli?

0
78

Bazı besinler düşük şeker yükü, yüksek posa, kaliteli yağ ve kaliteli protein içerikleri ile ön plana çıkmaktadır. Diyabeti olanların bu tür besinlerden faydalanması gerekir.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, her insan için önemlidir. Şekeri olan kişiler için, daha çok önem taşır. Şeker hastalığı beslenme tedavisinin ilk amacı, kan şekerinin kontrolünü sağlamaktır. Kan şekeri seviyesini normal veya normale yakın sınırlarda tutmaktır. Diyabet hastalarının beslenme planlarının yaş, boy, ağırlık ve fiziksel aktivite durumuna göre hazırlanması gerekir.

Diyabete İyi Gelen Besinler

Yoğurt

Yoğurt protein, kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeren önemli bir besin kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve bağırsak sağlığı için faydalıdır. Diyabete karşı önleyici bir besin olan yoğurt, sütten daha kolay sindirilir. Günlük olarak, 1-2 kase yoğurt tüketilebilir. Yoğurt ana öğünlerde ve ara öğünlerde, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

Tarçın

Günde bir tatlı kaşığı tarçın tüketimi, kan şekerini dengelemektedir. Yapılan araştırmalara göre, yarım çay kaşığı tarçının kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı olduğu bildirilmektedir. Yemek sonrası tarçın ilave edilmiş pudingi tüketenlerde, kan şekeri seviyesinin düştüğü ve midenin boşalma süresinin geciktiği anlaşılmıştır. Tarçın, yemek sonrası kan şekeri kontrolünün sağlanmasında yardımcı olur.

Zerdeçal

Zerdeçal içerisinde bulunan kurkuminin katkısıyla, diyabet hastalığında etkili olur. Kurkuminden faydalanmak için zerdeçalı tercih etmek yoğurt, süt, çorba, sebze ve et yemeklerine ilave ederek tüketmek yararlı olacaktır.

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Lahana, karalahana ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, düşük enerjileri ve yüksek posa içerikleri ile mutlaka tüketilmelidir. Amerikan diyabet birliği, sebze ve meyve tüketiminin artmasıyla diyabetin gelişme riskinin azaldığını açıklamıştır. Özellikle, koyu yeşil yapraklı sebzeleri tavsiye etmektedir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, vitamin ve mineral açısından zengindir. Ispanak, magnezyum, folat, potasyum ve K vitamini kaynağıdır. Lutein ile göz sağlığımızı korumaktadır. Ispanağın, haftada en az 2-3 kere tüketilmesi faydalı olacaktır.

Badem, Fındık, Ceviz

Yapılan bilimsel bir çalışmada, badem, fındık ve ceviz tüketen bireylerin HbA1c, açlık kan şekeri, açlık insülini değerlerinde olumlu etki görülmüştür. Bu besinlerin, yüksek yağ içeriğine sahip olduğunun bilinmesi ve porsiyon kontrolünün yapılması gerekir.

Yulaf

Yulaf, içerdiği beta glukan ile sağlığa olumlu etkileri vardır. Yemek sonrasında, kan şekerinin hızla yükselmesini engelleyen yulaf, kahvaltı ve ara öğün alternatifi olarak düşünülebilir. Yulaf verdiği tokluk hissi ve sindirim sistemini iyi çalıştırmasından dolayı, diyabet için etkili yiyeceklerden biridir.

Turunçgiller

Meyve tüketilmesi ile kan şekeri kontrol altında tutulabilir. Amerikan diyabet birliği C vitamini kaynağı olan greyfurt, mandalina, portakal ve limon gibi turunçgillerin tüketilmesini önermektedir. Greyfurt, bazı ilaçlarla etkileşime giren bir meyve olduğu için, hekime danışarak tüketilmesi gerekir.

Şeker Hastaları Hangi Meyve Yiyemez?

Glisemik indeksi yüksek olan ve kan şekeri değerlerini hızlı değiştirebilen muz, incir, üzüm, kavun, karpuz ve kuru meyvelerin tüketimi bazı kişiler için sakıncalı olabilir. Lif oranları yüksek olan meyvelerin, ara öğünlerde tüketilmesi yararlı olur.

Cevap Ver

Please enter your comment!
Please enter your name here