Kronik Şeker Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

0
1468
Chronic Diabetes

Şeker hastalığı, vücutta insülin üretiminin yetersizliği veya vücut dokularının, insüline karşı duyarsız kalması sonucunda ortaya çıkar. Kan dolaşım sisteminde, yüksek düzeyde şeker yapılanması ile kendini gösteren, kronik bir hastalıktır.

Kronik şeker hastalığı ağız kuruması, kilo kaybı, çok su içme, çok yemek yeme ve çok idrara çıkma gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır.

Kronik Şeker Hastalığı Nedir?

Şeker hastalığı, kanda şeker değerlerinin yükselmesi ve idrarda şekerin görülmesi ile ortaya çıkmaktadır.

Şeker hastalığı, temelde iki faktör ile oluşur.

  1. İnsülin hormonu yetersizliği; Vücut, yeterince insülin üretemez.
  2. İnsülin hormonuna direnç; Vücutta yeteri kadar insülin olduğu halde, dokular bu insüline karşı direnç gösterir. İnsülin etkili olamaz.

Şeker Hastalığı Çeşitleri Nelerdir? 

Şeker hastalığının çeşitleri;

  • Tip 1 diyabet (insüline bağımlı diyabet); Genel olarak, çocukluk döneminde ortaya çıkar. Pankreasta, insülin üretiminin yetersiz olması, ya da insülin üretiminin hiç olmamasından kaynaklanan ve dışarıdan insülin alınmasının zorunlu olduğu, şeker hastalığı türüdür.
  • Tip 2 diyabet; Kanda bulunan şeker seviyesini dengede tutan, insülin hormonunun eksikliği veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucunda oluşan, kronik metabolizma bozukluğudur.
  • Latent Autoimmune Diabetes in Adults (LADA); İleri yaşlarda görülen, Tip 1 diyabet benzeri insüline bağımlı diyabet hastalığı türüdür.
  • Maturity Onset Diabetes (MODY); Erken yaşlarda ortaya çıkan, Tip 2 diyabet benzeri hastalıktır.
  • Gestasyonel diyabet; Hamilelik esnasında görülen, diyabet hastalığıdır.

Şeker Hastalığı Kronik Midir?

Şeker hastalığı (diyabet),kronik olan bir hastalıktır. Dünyada şeker hastaları sayısı, günden güne artış göstermektedir.

Şeker hastalığı olarak bilinen, diyabet kronik bir hastalıktır. Maalesef, insanlar bir ömür boyu bu hastalık ile yaşamak zorunda kalırlar.

Şeker Hastalığı Kronik Yara 

Üç ay içinde iyileşmeyen yaralar, “kronik yara” olarak adlandırılır.

Kronik yaralar, daha çok ileri yaş grubunda şeker hastalığı, kalp-damar yetmezliği, yüksek tansiyon ve beslenme problemi olan hastalarda görülmektedir. Bu hasta grubunda yaralar, genellikle eşlik eden hastalıklarla birlikte, bağışıklık sisteminin işleyişinde bozukluklara yol açar.

Kronik yaralar, şeker hastalığına bağlı damar tıkanıklığı olan, açlık kan şekeri düzensizliği olan, şeker hastalığına bağlı his kaybı olan ve ayak bakımı yapmayan kişilerde görülmektedir.

Şeker Hastalığı Riski Yüksek Olanlar 

Şeker hastalığı, her yaşta görülmektedir. En çok görülen kişiler;

  • Şişman olan kişiler,
  • Ailesinde şeker hastalığı olanlar,
  • Stres altında yaşayanlar,
  • 4 kg üzerinde, bebek doğumu yapan kadınlar,
  • Pankreas kronik iltihabı olanlar.

Şeker Hastalığı Düzelir Mi?

Kronik bir hastalık olan şeker hastalığında, kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak, kan şekerinin normal seviyelerde tutulması ve hastalık etkilerinin, en aza düşürülmesi mümkün olmaktadır.

Yaşa Göre Şeker Değerleri Kaç Olmalıdır?

Açlık kan şekeri 100 mg/dl nin altında, tokluk kan şekeri 2. saat 140 mg/dl altında olması gerekir. 60 yaşın üzerinde olan kişilerin açlık kan şekeri 110 mg/dl altında, tokluk kan şekeri 2. saat 160-180 mg/dl altında olması gerekir.

Her Şeker Hastalığı Kronik Midir?

Kan şekerinin yükselmesine sebep olan diyabet hastalığı, yaşam boyu süren bir sorundur. Tip 1 ve tip 2 diyabet hastalığı kronik bir rahatsızlıktır.

Şeker Hastalığından Tamamen Kurtulmak Mümkün Mü?

Tip 2 şeker hastalarının, metabolik cerrahi ameliyatları ile tedavisi mümkün olmaktadır.

Tip 1 Diyabet Kaç Yıl Yaşar?

Yapılan araştırmalara göre Tip 1 diyabet yaşam süresini 20 yıl, Tip 2 diyabet ise 10 yıl kısaltmaktadır. Diyabet hastası olan erkeklerin yaşam süresi ortalama olarak 8-12 yıl, kadınların ise 14-18 yıl azalmaktadır.

Cevap Ver

Please enter your comment!
Please enter your name here