Göz içerisinde bulunan lensin saydamlığını kaybetmesi sonucunda, katarakt hastalığı oluşur. Katarakt, görmeye engel olur. Kataraktın tedavisi, rutin olarak uygulanan “Fakoemülsifikasyon (Fako)” tekniği ile yapılmaktadır. Göz içine, yapay bir lens konulur ve ameliyat, dikiş atılmadan tamamlanır.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli
Katarakt ameliyatı sonrası, hastanın hastane de kalmasına gerek duyulmaz. Ameliyatın ertesi günü, göz kontrolü yapılır. Doktorun verdiği göz damlaları düzenli olarak kullanılır. İlk hafta, şu hususlara dikkat edilmelidir;
- Ameliyat yapılan gözün, üstüne yatılmamalı,
- Göze, su ve sabun kaçırmamalı,
- Göz çevresinde, krem ve makyaj malzemesi kullanmamalı,
- Saçları, başı geriye eğerek yıkamalı ve yüze su getirmemeli,
- Dışarı çıkıldığında, numaralı gözlük veya güneş gözlüğü takılmalı,
- Ağırlık kaldırılmamalı ve yüzmeden, uzak durulmalıdır.
Katarakt ameliyatının ikinci haftasından itibaren, normal yaşama devam edilebilir.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Göz Kanlanması
Katarakt ameliyatı sonrası gözde kanlanma olması, geçici bir durumdur. Katarakt ameliyatı günümüzde, çoğunlukla damla anestezisi ile gerçekleştirilir. Bazı hastalarda ise,göz çevresine anestezik enjekte edilir.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Göz Kanlanması Normal Mi?
Katarakt ameliyatı sonrası gözde kanlanma ve enfeksiyon riski olması, her ameliyatta olduğu gibi katarakt ameliyatında da, söz konusu olabilir. Katarakt ameliyatından önce hastadan, gerekli olması halinde kanama riskini artıran bazı ilaçları kullanıyor ise, geçici olarak bırakması istenebilir. Ameliyattan sonra, gözü temiz tutmalı, göze dokunmadan önce eller yıkanmalı ve enfeksiyon riskini en aza indirmek için verilen ilaçlar, itinalı bir şekilde kullanılmalıdır. Ciddi enfeksiyonların, tehlikeli sonuçları olmaktadır.
Katarakt ameliyatı sonrası gözde kanlanma artıyorsa, ağrı ve bulanık görme de eşlik ediyorsa, acil olarak doktora başvurulması gerekli olur.
Katarakt, insanların görmesini büyük ölçüde etkileyen, çok önemli bir hastalıktır. Kataraktın erken tedavi edilmesi, hastanın geleceği için kritik önem taşır. Kataraktın belirtileri ortaya çıktığında, mutlaka bir göz doktoruna müracaat edilmesi ve tedaviye bir an önce başlanılması gerekir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, o kadar fayda sağlanır.
Katarakt hastalığı olan kişi, ameliyat öncesinde detaylı bir şekilde muayene olmalı ve Katarakt ameliyatının kendisi için uygun olduğundan emin olmalıdır. Katarakt ameliyatı sonrasında da, doktorun tavsiyelerine uyulmalı ve enfeksiyon riskini en az seviyeye düşürmek için, özen gösterilmelidir.
Katarakt Ameliyatı Sonrası Gözde Batma
Katarakt ameliyatı sonrası, yavaş bir şekilde görme başlar. Ancak, ilk saatlerde gözde batma, yanma ve göz sulanması olur. 1-2 gün sonra, görme kalitesi artmaya başlar.