Katarakt Ameliyatı Hasta Uyutulur Mu?

0
403

Katarakt ameliyatı normal koşullarda narkoz gerektirmeyen, kısa süren ve ağrısız olan bir işlemdir. Çocuk ve çok genç hastalarda, ameliyat esnasında uyumlu olamayacağı veya hastanın genel sağlık durumunun gerektirdiği durumlarda, genel anestezi ile ameliyat yapılabilir.

Katarakt ameliyatının hangi dönemde yapılacağına, doktor ve hastanın birlikte karar vermesi gerekir. Ameliyat olacak hastanın mesleği, yaşadığı yer, yaşı, genel sağlık durumu ve işinde ve özel hayatında net görme zorunluğu zamanlama konusunda önem taşır. Kataraktın sertliği ve oluşma hızı da, ameliyata karar verilmesi açısından önemlidir. Bugün uygulanan katarakt cerrahi tekniğinde, kataraktın çok sertleşmeden tedavi edilmesi tercih edilmektedir. Kullanılan (fakoemülsifikasyon) FAKO tekniğinde, katarakt küçük parçalar olarak Fako aleti tarafından emilir ve katarakt temizlenir.

Damla Anestezi Yöntemi

Bugünkü modern teknolojide, genel anestezi (tam uyuma ) ve lokal anestezi ( iğne ile yapılan değişik bölgesel uyuşturma şekilleri ) daha az kullanılmaktadır. Bu uygulamaların yerine, daha çok damla anestezisi kullanılmaya başlanmıştır. Damla anestezi, ( topical anestezi ) ameliyattan birkaç dakika önce göze uyuşturucu damlalar konularak, göz yüzeyinin uyuşturulması işlemidir. Damla anestezi ile gözün yüzeyi uyuşur ve ameliyat acısız ve sıkıntısız yapılır. Hastanın bilinci yerinde olduğu için, hasta hekim iletişimi daha iyi olur ve katarakt ameliyatı çok daha kısa, başarılı ve anestezi tekniklerinin getirebileceği problemlerden, uzak olur.

Yapılan kesi 2 – 3 mm genişliğindedir ve sonrasında, herhangi bir dikiş gerektirmez. Fako cihazı ile temizlenen kesifleşmiş kataraktın yerine, benzer işlevi olan yapay bir mercek yerleştirilir. Mercekler yumuşak katlanabilen, gözün içinde açılarak doğal yerine yerleşen, yapıda olurlar. Kullanılan merceğin numarası, özel tekniklerle önceden hesaplanarak ameliyat sonrasında hastanın gözlüklerinden kurtulması da, mümkün olmaktadır. Mercek seçimi ve doğru uygulanması, katarakt ameliyatının en önemli olan kısmıdır. Göze uygulanacak lensin tipi, derecesi, göze nasıl bir açıyla yerleştirileceği, yapılan ölçümlere göre lens numarasının  tam tespit edilmesi, önemli ve tecrübe isteyen bir işlemdir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Gözün Korunması

Katarakt ameliyatı sonrasında, damlalar kullanılarak göze koruma sağlanır. Yaklaşık olarak, 3-4 hafta kadar bu damlaların kullanılması ve gözün korunması gerekir. Ameliyattan 3-4 gün sonra, hastalar günlük ev ve iş düzenlerine dönebilmektedir. Bugün uygulanan teknoloji ile başarı oranı çok yüksek, komplikasyon oranı çok düşük ve hastaya yaşatacağı sıkıntı çok az olan bir hastalıktır.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Hastanede Yatılır Mı?

Katarakt ameliyatı sonrasında, hastanede kalmak gerekmiyor. Ertesi gün, kontrol için hastaneye gidilmesi gerekir.

Göz Ameliyatında Hangi Anestezi Kullanılır?

Ameliyat esnasında genel olarak, damla anestezisi uygulanır. Göze damla damlatılarak, göz uyuşturulur. Çocuklarda veya lokal anestezi ile ameliyat olamayacak hastalarda, genel anestezi tercih edilebilir. Göz çevresine iğne yapılarak lokal anestezi uygulanabilir.

Cevap Ver

Please enter your comment!
Please enter your name here