Gestasyonel diyabet, ilk olarak hamilelik döneminde görülen kan şekeri yüksekliğidir. Hastanın hamilelik öncesinde, diyabeti yoktur. Hamilelik döneminde, bazı hormonlar bebeğin gelişmesi için normalin üzerinde salgılanır. Bundan dolayı, kan şekeri yükselir.
Diyabet, hamileliğin 24. haftasından sonra artar. Hastalık riski taşıyan anne adaylarına, 24. ve 28. haftalar arasında tarama testi yapılmalıdır.
Gestasyonel Diyabet Tanısının Önemi
Diyabetli annenin şekeri yüksek olduğunda, bebeğin de kanının yükselmesine neden olur.
Diyabetli olan anneye, özel bir beslenme planı hazırlanır ve kan şekeri düzenli olarak takip edilir.
Doğum sonrası insülin direnci ortadan kalkar. İnsülin kullanan anne için, doğum sonrasında şeker takibi yapılır ve çıkacak sonuçlara göre karar verilir.
Gestasyonel Diyabet Beslenme
Gebelik döneminde karşılaşılan sağlık problemlerinden bir tanesi de, gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığıdır.
Gestasyonel diyabet tanısı konulan hastaya, diyetisyenler tarafından anne ve bebeğin besin ihtiyaçlarını karşılayacak bir beslenme programı hazırlanır.
Anne ve bebeğin iyi bir şekilde beslenmesi ile istenilen kan değerlerine ulaşılır ve istenilen kilo artışı sağlanır. Anne karnında olan bebeğin sağlıklı olması için, annenin dengeli ve yeterli beslenmesi gerekir.
Gestasyonel Diyabet Belirtileri
İnsanın vücudunda, kan şekerinin belli aralıklarda tutulması gerekir.
İnsülin hormonu pankreasta doğuştan salgılanmıyor ise, bu duruma Tip 1 diyabet yani insüline bağlı diyabet denilir. Gestasyonel diyabet ise, hamilelik öncesinde diyabet belirtisi yokken, ortaya çıkan diyabettir.
Hamilelerde alışkanlığın üzerinde su içilmesi, çok fazla yemek yenilmesi, sık olarak tuvalete gidilmesi ve kilo kaybı yaşanması gibi faktörler diyabetin başlıca belirtileridir.
Şeker Nasıl Teşhis Edilir?
Gebelik şekeri yüksek olan ve gestasyonel diyabet teşhisi konulan, hamileler için diyet uygulaması yapılır. Diyabetin, hamilelikte anne ve bebeğe vereceği zararlar çok fazladır. Kesin olarak, tedavi edilmesi gerekir.
Hamilelikte Şeker Yüklemesi
Daha önce şeker hastası olmayan annelerin, hamile olduklarında şeker hastası olmalarının anlaşılması çok önemlidir. Şeker hastalığının önceden tespit edilerek tedbir alınması, anne ve bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Gelecekte anne ve bebeğin, yaşamını da etkiler.
Uygulanan diyet programları ve kontrollere rağmen, kan şekeri değerleri normal olmayan anne adaylarının insülin kullanması gerekli olabilir.
Gestasyonel Diyabet Değerleri Kaç Olmalı?
Gestasyonel Diyabet Kalıcı Mı?
Gestasyonel diyabet, genellikle gebeliğin sonlanması ile ortadan kalkar. Gestasyonel diyabet tedavi edilmediğinde, zamanla başta diyabet olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırlar.