Evde Doktor Hizmeti Nedir? Evde Doktor Muayenesi

0
1387
evde doktor

Sağlık Bakanlığı, bütün Türkiye’de yaygınlaştırmayı planladığı evde sağlık hizmetleri için “444 Evde” hattını faaliyete geçirdi. Mesai saatlerinde faaliyet göstermesi düşünülen hizmet için, vatandaşları canlı operatörler karşılayacak.

Sağlık Bakanlığı, ihtiyaçlı olan yatalak ve kronik hastalara, evde bakım imkanı sağlayacak. Hastaneye gitmeleri gerekiyorsa,  özel araçlar ile götürülüp geri getirilecek. İhtiyaçları olan tıbbi cihazlar da, devlet tarafından karşılanacak.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık olarak 70 bin ile 140 bin arasında hasta, yatağa bağlı olarak yaşıyor.

Yatağa bağımlı, yaşlı, özürlü, kanser gibi kronik sorunları olanlar, her türlü zorluk ile mücadele ederler. Bunların içerisinde hastanede kalacak, bakım hizmetinden faydalanacak parası olmayanlar, çok fazla sayıdadır. Aynı zaman da, kendilerine bakacak bir yakını olmayanlar da vardır. İhtiyaçlı olan hastalar için, bu durum bir umut kaynağı olacaktır.

Başvuru sonucunda, evde bakım için karar verilen eve ekipler gidecek. Evde sağlık hizmetini aile hekimleri, hastanelerde kurulan evde sağlık birimleri ve sağlık müdürlükleri bünyesinde kurulan mobil ekipler, yerine getirecek. Hastanın hastaneye gitmesi gerekli ise, hasta hastaneye götürülecek ve geri dönüşü de sağlanacak.

Evde Doktor Muayenesi

Evde hasta bakımı, zorlu ve uzun soluklu bir süreçtir. Bu süreçte, yapılması gereken tetkikler ve işlemlerin de, kesintisiz olarak devam etmesi gerekir. Bunları yapmak için hastaneye gidilmesi, hastanın bir yerden bir başka yere nakli, söz konusu olabilmektedir.

Durumu ağır olan hastaların, sık olarak hastaneye gitmesi bir başka yere havale edilmesi durumu, çok sıkıntı verebilir. Bunlardan dolayı, evde doktorun gelerek muayene etmesi birçok hasta ve yakınları için, çok güzel bir durum olmalıdır.

Yapılan Hizmetler İçin Ücret Alınmayacak

Sağlık Bakanlığı, bu hizmetler için ücret almamaktadır. Hastanelerin, kurmuş olduğu ekipler ile her hasta için, özel olarak ilgilenilir. Şu anda Türkiye’nin her ilinde bu hizmetler, kamu hastaneleri tarafından ücretsiz olarak verilmektedir. Bu hizmete başvurmak için, 444 38 33 numaralı hattı arayarak kayıt yaptırmak, yeterli olmaktadır.

Evde Doktor Hizmeti

Evde Sağlık Hizmeti Başvurusunu yaptıktan sonra, başvurusu kabul edilen hastanın evine ziyaret yapılır. Yapılan ziyaretlerde, öncelikle hastaların tıbbi geçmişleri öğrenilir. Kullanmış olduğu cihazlar ve ilaçları incelenir. Tansiyon ve kan şekerleri ölçülür. Fiziki muayeneleri yapılır. Yatak yarası olan hastaların, pansumanları yapılır. İhtiyaç duyulması halinde, sondaj uygulaması yapılır.

Evden sağlık kurumuna ve sağlık kurumundan eve nakil işlemleri, evde sağlık hizmetleri hasta nakil ambulansları, tarafından yapılmaktadır.

Eve Doktor Hizmeti Sağlık Bakanlığı

Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmetlerinin kapsamı şu şekildedir;

  1. Hasta için konulmuş olan tanı ve planlanan tedavi kapsamında, bulunduğu ev ortamında muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi.
  2. İlacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler saklı kalarak, uzun süreli kullanımını sağlık raporu ile belgelendiren ilaçların reçete edilmesi.
  3. Tıbbi cihaz ile medikal malzemenin kullanılmasına ilişkin raporların çıkarılmasına yardım edilmesine.
  4. Hasta ve ailesinin, evde bakım sürecinde üstlenecekleri görevler ile hastalık ve bakım süreçleri hakkında bilgi verilmesi.
  5. Hastaya, evde kullanması için gerekli tıbbi cihaz ve ekipmanlar hususunda, eğitim ve danışmanlık gibi hizmetlerin verilmesi.
  6. Gerekli görülmesi halinde, hastanın ilgili sağlık kuruluşuna ve sağlık kuruluşundan evine naklinin yapılması.

Eve Doktor Hizmeti Nasıl Çağırılır?

Evde sağlık hizmetlerinden, Sağlık Bakanlığı’ nın 444 38 33 numaralı hattı aranarak ücretsiz hizmet alınmaktadır.

Evde Sağlığın Görevleri Nelerdir?

Evde sağlık hizmetleri biriminin görevi, hastalığın daha önce ilgili uzman tabiplerince konulmuş olan tanı ve tedavi çerçevesinde ve kişinin bulunduğu ev ortamında; muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi sağlık ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi, ilacının reçete edilmesine yardımcı olmaktır.

Cevap Ver

Please enter your comment!
Please enter your name here