Böbrek Nakli Nedir?

0
377

Böbrek yetmezliği sebebi ile görevini yapamayan böbreğin yerine, beyin ölümü gerçekleşmiş kişi veya canlıdan alınan böbreğin, nakil edilmesi işlemine böbrek nakli denir.

Başarılı bir böbrek nakli sonrası sağlanan konfor ve yaşam süresindeki ilerleme, diyaliz yöntemleri ile böbrek nakli arasındaki en önemli farkı ortaya çıkarır. Diyaliz yöntemi böbrek nakline alternatif gibi görülse de, diyalizin asıl amacı nakil imkanı olana kadar veya hasta böbrek nakline müsait olmazsa, hayatta kalmasını sağlamaktır. Diyaliz yönteminde hastalar, haftanın birkaç günü vücutlarındaki zehirli maddelerden kurtulurken, böbrek nakli olan hastalar sıkıntılardan kalıcı olarak kurtulurlar.

Böbrek Nakli Aşamaları

Böbrek yetmezliği olan hastanın, nakil işlemine karar verildikten sonra, beyin ölümü gerçekleşen kişi veya hastanın dördüncü dereceye kadar akrabasından, böbrek alınması gerekir.

Kadavradan böbrek alınacak ise, uygun böbreğin bulunmasından 14-18 saat kadar sonra, ameliyat sürecine başlanır.

Böbrek nakli canlı kişiden yapılacak ise, vericinin önce sol böbreğine bakılır. Sol böbrek uygunsa, nakil işlemi için tercih edilir.  Görevini daha iyi yerine getiren böbrek vericiye bırakılır.

Böbrek nakli işlemi, genellikle 2-3 saat kadar sürer. Böbrek nakil işleminde yeni böbrek, sağ veya sol kasık bölgesine yerleştirilir ve genellikle eski böbrekler oldukları yerde kalırlar.

Böbrek naklinde bağırsaklar ile ilgili herhangi bir işlem olmadığı için, hasta ameliyat sonrasında yemek sorunu yaşamaz. Kısa süre sonra, yemek yiyebilir.

Böbrek nakli olan hastaların 1-2 yıl sonra, hamile kalmalarında ve çocuk sahibi olmalarında, herhangi bir sakınca yoktur.

Böbrek Nakli Hangi Durumlarda Gerçekleşir?

Son dönem böbrek yetmezliği tanısı konulan her hasta için, böbrek nakli değerlendirilir. Hastanın böbreği, kalıcı olarak bozulmuş ve hayatı tehlikeye girmiş demektir.

Böbrek Nakli Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

  • Tansiyona dikkat etmek gerekir.
  • Şeker hastaları, kontrollerine özen göstermelidir.
  • Vücudu zorlayacak ağır işlerden, uzak durulmalıdır.
  • Vücudu zorlamadan, düzenli şekilde yürüyüşler yapılmalıdır.
  • Yağlı ve karbonhidratlı gıdalar tüketilmemelidir.

Böbrek Naklinde Ölüm Riski Nedir?

Her ameliyatın riski olduğu gibi, böbrek nakli ameliyatının da riskleri vardır. Gelişen yeni teknikler ile ameliyat sırasında ölüm oranı, %1’in altına inmiştir.

Böbrek Naklinde Yeni Böbrek Nereye Takılır?

Böbrek nakli ameliyatı, karın zarından, kasık damarlarına ulaşılarak yapılan bir ameliyattır. Böbrek nakli ameliyatında böbrek, kendi yerine değil de, sağ veya sol kasık bölgesine yerleştirilir.

Böbrek Nakli Olan Kişi Ne Kadar Yaşar?

Diyaliz ile 40 yaşın altında olanlar 10- 15 yıl, 40 yaş üstünde olanlar ise, 5-10 yıl yaşam süresine sahip olurlar. Böbrek naklinde ise, yaşam süresi en az iki katına çıkar. Böbrek nakli, yaşam süresinin normale yakın olmasını sağlar.

Böbrek Nakli Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Böbrek nakli ameliyatı uygun şartlarda 2-4 saat sürer. Böbrek nakli ameliyatının da, her ameliyatta olduğu gibi bazı riskleri vardır.

 

Cevap Ver

Please enter your comment!
Please enter your name here