Günümüzde en çok görülen hastalıklarından birisi, şeker (diyabet) hastalığıdır.
Bebeklerin hastalık yaşamaları, yetişkinlere göre daha fazla olur. Çünkü bebekler yetişkinlere göre, daha hassas bir yapıda olmaktadır. Bebeğin yaşadığı rahatsızlığın, öncelikle şeker hastalığı olup olmadığını anlamak gerekir. Şeker hastalığının, bazı belirtileri bulunmaktadır. Hastalığın belirtileri görülünce, tedavi yollarına gitmek gerekir.
Bebeklerde şeker hastalığı görülme oranında, son yıllarda artış görülmektedir. Ortalama olarak bakıldığında, çocuklardaki şeker hastalığı görülme yaşı 8 yaş ve civarıdır. Ancak, 2-4 yaş arası bebeklerde de şeker hastalığını görmek mümkündür. Şeker hastalığı için, belirli bir yaş sınırı yoktur. Bu hastalık insanların hayatını uzun bir süre etkilediği için, tedavi yöntemlerini iyi bilmek önem taşır.
Şeker Hastalığı Nedir?
Şeker hastalığı veya diğer ismi ile diyabet, yüksek kan şekeri ile ortaya çıkar. Pankreas, vücut için yeterli miktarda insülini üretemediğinden dolayı, şeker hastalığına yol açmaktadır.
Diyabetin farklı türleri vardır. Tip 1 diyabet ortaya çıktığında, vücutta insülin üretimi azalır. Tip 2 diyabet ortaya çıktığında ise, vücut insülinin etkisine karşı direnç gösterir. Bu iki durumda da, kan şekerinde yükselme görülür. Tam olarak belirtileri, ortaya çıkmayan şeker hastalığı ise gizli şeker olarak adlandırılır.
Bebeklerde Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde şeker hastalığı, bazı belirtiler ortaya çıktığında anlaşılır. Bu belirtiler şunlardır;
– Aşırı olarak su tüketmek,
– İdrar miktarında artış görülmesi ve yatak ıslatma,
– Yorgunluk,
– Aşırı açlık yaşanması,
– Ağız kuruluğu,
– Sinirlilik durumu,
– Aşırı olarak kilo kaybı olması.
Bu belirtiler çok ciddi belirtilerdir ve bebeklerde bu belirtiler olduğunda, şeker hastalığı ortaya çıkmış olabilir. Bundan dolayı, gerekli olan tedavi yöntemlerini bilmek faydalı olur.
Bebeklere bazı testler yapılarak, açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri ölçümü yapılır. Ortaya çıkan değerlere göre, bebeğe teşhis konulabilir. Yapılan testler, tanı koymak için yeterli olmaz ise şeker yükleme testi yapılır.
Şeker Hastalığının Tedavisi Var mı?
Bebeklerde şeker hastalığı, çok fazla olarak görülmektedir. Son yıllarda bu hastalıkta, ciddi bir artış olduğu da bilinmektedir. Şeker hastalığının tedavisi çok zordur ve bebeğin, ömür boyu dikkatli olmasını gerektirir. Beslenme alışkanlığı, diyabete göre belirlenmelidir. İlaç tedavisini de, ihmal etmemek gerekir.
Tip 1 diyabet tanısı konan bebekler için, insülin tedavisi uygulanabilir. Uzman bir hekim tarafından çeşitli ilaçlar belirlenir ve bebeğin beslenme düzeninde değişikliklere gitmek gerekli olur.
Tip 2 diyabet tanısı konan bebeklere, Tip 1 diyabette yer alan tedavi yöntemleri takip edilebilir. Bebek uygun yaşa gelince, düzenli olarak egzersiz yapmasını sağlamak gerekir.