Şeker koması, insanlarda şekerin yükselmesi ya da düşmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Hastalar, şuur kaybına uğrarlar. Eğer anında müdahale edilmezse, hayati fonksiyonları da rahatsız eder. Hasta olan kişinin, şekerinin ölçülmesi ve ilk yardım yapılması gerekir.
Şeker hastaları için en korkutucu durum, şeker komasına girmektir. Koma durumu şuur kaybı olduğu için, hastanın bilinci yerinde olmaz ve etrafındaki olayları algılayamaz.
Şeker hastalığı olan kişilerin, başlarına her zaman bir şeyler gelebileceğini bilerek, tedbirli olmaları gerekir. Her an bir şeyler olabileceğini düşünerek, yanlarında şeker hastası olduğuna dair bir kart bulundurmaları gerekli olur. Koma durumunda, yanlış müdahale yapılmasına engel olunmalıdır.
Şeker Komasının Sebepleri Nelerdir?
Şeker koması, şeker yükselmesi ya da şekerin düşmesi sonucunda bir şuur kaybıdır.
Şeker komasının en önemli sebeplerinin başında, hastanın insülin kullanımına dikkat etmemesi gelir. Bir başka sebep de hastanın geçirmiş olduğu enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlar sebebi ile hastanın insülin ihtiyacı artabilmektedir. Şeker hastası olan kişi, kan şekeri değerlerine önem vermelidir. Çünkü şeker yüksekliği de, şeker düşmesi de şeker komasına sebep olabilmektedir.
Şeker Komasının Belirtileri
Şeker yükselmesi belirtileri; çok fazla susuzluk hissetme, sık olarak tuvalete gitme, karın ağrısı, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, halsizlik, bulanık görme, sinirlilik hali ve huzursuzluk gibi durumlardır.
Şeker düşmesi belirtileri; bulantı, terleme, çarpıntı, kusma, karın ağrısı, şeker yeme isteği, fenalık hissi ve huzursuzluk gibi belirtiler olur. Hasta, şekerli bir şeyler yediğinde iyileşirse, şekerinin düşmüş olduğu anlaşılır.
Normal şartlarda, kan şekeri seviyesi 120 mg/dl üzerinde olmamalıdır. Kan şekeri seviyesi bu değerin çok üzerine çıktığı zaman, hastanın şeker komasına girebileceği anlamına gelir. Şeker koması, hastanın şeker seviyesinin, 400 mg/dl değerinin üzerine çıktığı durumlarda görülmektedir. Şeker komasında, hasta da şuur kaybı, solunumunda hızlanma, unutkanlık ve çevresine anlamsız olarak bakma gibi belirtiler görülür.
Şeker Komasında İlk Yardım
Bir şeker aleti olursa, o esnada parmak ucundan şeker seviyesine bakılmalıdır. Hasta olan kişinin, soluk yolu açıklığı sağlanarak, ambulans ile hastaneye götürmek gerekir. Şeker komasına giren hasta, şuur kaybında olduğu için su içmemelidir. Hasta su içerse, akciğerlere zarar verebilir. Yüksek şeker komasına giren hastaya su verilmemelidir. Hasta düşük şeker komasında ise, şeker veya meyve suyu gibi içecekler verilebilir. Hasta, bilinçsiz kişiler tarafından taşınmamalıdır.
Şeker Hangi Durumlarda Yükselir?
Ani Şeker Yükselmesine Ne İyi Gelir?
Kan Şekerinin Düştüğü Nasıl Anlaşılır?
Yüksek Şekeri En Çabuk Ne Düşürür?
Kan şekerini düşüren besinler; Tarçın, zerdeçal, sarımsak, tatlı patates, çemen otu, brokoli, sirke, yaban mersini.
İyi günler .Ben diyabet kokenli 37yasindayim bir yıl önce gizli şeker denildi daha sonra başka bir dahiliye Dr. Hiç ilgilenmeyip yok sizde diyip geçiştirdi. Yememe icmeme dikkat ediyorum fakat bazen şekerim 120-180 arasında seyrediyor tekrar Dr. Gittiğimde yine ilgisizliği görürüm diye gitmek istemiyorum ama bütün belirtilerin mevcut rahatsizlaniyorum başka hangi bölüm bakar derdimi anlar yardımcı olursanız sevinirim